Πολιτικά

Ταξινόμηση κατά:
 • Αναμνήσεις Εβδομήντα χρόνια κάτω από τη σημαία της σοσιαλιστικής επανάστασης Στίνας Α.

  26,00 

  Η ιστορία του ελληνικού επαναστατικού κινήματος, γραμμένη από έναν άνθρωπο που έχει ζήσει τους αγώνες και τις ήττες του σε μια περίοδο που σημάδεψε την πορεία της νεότερης Ελλάδας. Μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, ο Στίνας, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, αποκαλύπτει πτυχές και γεγονότα άγνωστα, αναλύει το ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ στις κοινωνικές διεκδικήσεις και ξεδιπλώνει το δικό του όραμα για μια σοσιαλιστική κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική.

 • Θεωρία της Θρησκείας Μπατάιγ Ζωρζ / Bataille Georges

  13,80 

  Όσο ο άνθρωπος μετατρέπει τα πάντα, άψυχα και ζωντανά, σε εργαλεία της δικής του ζωής, τόσο φουντώνει μέσα του η λαχτάρα της ένωσης με το περιβάλλον του. Σύμφωνα με τον Μπατάιγ, η θρησκεία συνιστά μια εξισορροπητική αλλά απατηλή απάντηση σε αυτή την αποξένωση, προσφέροντας μια ένωση πρόσκαιρη και αντιφατική προς την «πραγματική τάξη». Ούτε, όμως, και η σημερινή «απουσία του Θεού» έχει λύσει το πρόβλημα, καθώς η λύση δεν μπορεί να έγκειται μόνο στη συνειδητοποίηση της αποξένωσης και του απατηλού χαρακτήρα των όποιων θρησκευτικών απαντήσεων, μα απαιτεί τη ριζική ανατροπή του σκοπού της παραγωγής, την καθημερινή, έμπραχτη αμφισβήτηση του «ωφελιμιστικού» χαρακτήρα της.

 • Μάης του ’68: Η Ρωγμή Παράρτημα: Είκοσι χρόνια μετά Καστοριάδης ΚορνήλιοςLefort ClaudeMorin Edgar

  17,00 

  Ο συλλογικός τόμος Μάης του ’68: Η Ρωγμή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1968, στη Γαλλία. Η συλλογή Είκοσι χρόνια μετά έδινε, το 1988, έναν πρώτο απολογισμό των γεγονότων. Με τις «εν θερμώ» αναλύσεις και τις ερμηνείες των ίδιων συγγραφέων, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Κλοντ Λεφόρ και του Εντγκάρ Μορέν, είκοσι χρόνια μετά, η παρούσα έκδοση παρέχει στον αναγνώστη μια διαρκώς ανανεούμενη θεώρηση του Μάη του ’68, επιτρέποντάς του να εξετάσει αυτή την κομβική στιγμή του 20ου αιώνα.

 • Τέσσερις Ώρες στη Σατίλα Ζενέ Ζαν / Genet Jean

  10,00 

  Τον Σεπτέμβριο του 1982, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, η παγκόσμια κοινή γνώμη πληροφορείται τις σφαγές που διέπραξαν οι χριστιανοί φαλαγγίτες στη Σάμπρα και στη Σατίλα, τους παλαιστινιακούς καταυλισμούς της Βηρυττού. Ο Ζαν Ζενέ καταφέρνει να επισκεφθεί για λίγες ώρες τους καταυλισμούς την επαύριο της σφαγής και γράφει εν θερμώ ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του, ένα ιδιότυπο ρεπορτάζ που συνδυάζει τη δημοσιογραφική μαρτυρία με τις προσωπικές αναμνήσεις, το ντοκουμέντο με το πολιτικό μανιφέστο.

 • Μέρες του 2004 Από την όχθη του 2010 Λυκιαρδόπουλος Γεράσιμος

  9,00 

  «Έχουμε δύσκολα μπροστά μας. Θα φάμε γερές θάλασσες και δεν είμαστε μαθημένοι. Θα μάθουμε ή δεν θα μάθουμε. Το ζήτημα είναι να μη βρεθούμε μετανάστες σε ένα ξένο μέλλον – ας είναι φτωχό μα δικό μας. Η παγκόσμια χούντα του χρήματος αναδιαμορφώνει ισοπεδωτικά, μέσα σε άτεγκτα, αδιαπραγμάτευτα, προκρούστεια καλούπια τη ζωή και τα πρόσωπα των αιχμαλώτων της.»

 • Στο Πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν Αγγελίδου Κ., Αλαβάνος Α., Θεοφάνους Α., Μιχαηλίδης Ά., Στοφορόπουλος Θ., Χρυσόγονος Κ.

  10,00 

  Στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν σημαίνει πως όποιες αλλαγές γίνουν στο προτεινόμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, αυτές θα αφορούν σε επιμέρους λεπτομέρειες και δεν θα θίγουν τις βασικές αρχές του. Το παρόν βιβλίο θέλει να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης που ενδέχεται να προκύψει από την τρίτη (ή και, ίσως, τέταρτη) εκδοχή του σχεδίου Ανάν.

 • Το Σχέδιο Ανάν Πέντε κείμενα κριτικής Αιμιλιανίδης Κ. Α., Κέντας Γ., Κοντός Μ., Μαυρομμάτης Γ., Φωκαΐδης Π.

  Εξαντλημένο

 • Ο Κάντιος και τα Βαλκάνια Ασκήσεις λογικής Λυκιαρδόπουλος Γεράσιμος

  9,00 

  Μια συλλογή κειμένων, δημοσιευμένων στον Τύπο, γύρω από θέματα που απασχολούν σταθερά το συγγραφέα: το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο νεοελληνικός λαϊκίστικος αντιδυτικισμός, ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, ο μεταμοντέρνος αντικομμουνισμός ως ιδεολόγημα της παγκοσμιοποίησης είναι κάποια από αυτά.

 • Ο Λαμπερός Κόσμος των ΜΜΕ Εικόνα, μόδα, διαφήμιση Γιαννουλόπουλος Γιώργος

  10,00 

  Τρία από τα κείμενα του βιβλίου αυτού έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Σύγχρονα Θέματα, και τα υπόλοιπα στην Ελευθεροτυπία. Μέσα από μικρές ιστορίες που σχετίζονται με τον Τύπο, την τηλεόραση, τη διαφήμιση, τη φωτογραφία, τη μόδα, ο συγγραφέας αναπτύσσει σκέψεις πάνω στη σημειολογία των μέσων, την πρόσληψη της εικόνας από τον σύγχρονο άνθρωπο και τη διαδραστική του σχέση με τα Μ.Μ.Ε.

 • Άνθρωπος στη Θάλασσα Συνειρμοί και προκηρύξεις Λυκιαρδόπουλος Γεράσιμος

  9,00 

  Κάποτε η κραυγή «άνθρωπος στη θάλασσα» υποχρέωνε την κοινότητα ενός καραβιού να επιστρατεύσει όλες τις υλικές και ηθικές της δυνάμεις για να σώσει αυτόν που κινδύνευε. Η επιστράτευση της κοινότητας ήταν ολοκληρωτική, εσωτερική, ενστικτώδης. Τι συμβαίνει, όμως, σήμερα, στο δικό μας σαστισμένο ταξίδι; Πώς αντιδρούμε στους τριγμούς του τέλους ενός κόσμου κωδίκων, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε κάποτε ό,τι ονομάστηκε «ανθρώπινη συμβίωση»;

 • Μια Άλλη Ευρώπη Συνεντεύξεις με τους Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, Κορνήλιο Καστοριάδη, Ίβαν Κλίμα, Γκιόργκυ Κόνραντ, Έντα Κριζέοβα, Αντονέν Λιμ, Άνταμ Μίχνικ, Εντγκάρ Μορέν, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Νικολά Πέτροβιτς-Νιέγκος, Πετρ Πίτχαρτ, Σβετλάνα και Μπόζινταρ Σλάπσακ, Βάτσλαβ Χάβελ Παπαδοπούλου Τέτα

  14,00 

  Είκοσι συνεντεύξεις με διανοούμενους -στοχαστές, ιστορικούς, μυθιστοριογράφους, συγγραφείς- με προσωπικότητες που ανέλαβαν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και ευθύνες στη χώρα τους. Το όνομά τους είναι σύμβολο μιας εποχής, το έργο τους αποτελεί παρέμβαση στα κοινά, η σκέψη τους έχει ρίξει νέο φως στη θεώρηση της κοινωνίας, της πολιτικής, της ιστορίας. Τα θέματα στα οποία αναφέρονται, καθώς και οι απόψεις τους, ποικίλλουν, με τρόπο, όμως, που δεν αντιστρατεύονται, αλλά μάλλον συμπληρώνουν οι μεν τις δε.