Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

Ταξινόμηση κατά:
  • Για μια Κριτική Θεωρία της Λογοτεχνίας Λόβενταλ Λεό / Löwenthal Leo

    10,00 

    Πυρήνας του βιβλίου είναι μια διάλεξη που έδωσε ο Λεό Λόβενταλ το 1981 στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου με τίτλο «Μία ανασκόπηση της κοινωνιολογίας της λογοτεχνίας», όπου ασχολείται με την κριτική θεωρία, τη λογοτεχνία ως τέχνη και ως μαζική κουλτούρα, την κοινωνική ένταξη του ατόμου, την ιστορία των δεινών και των παθών του. Το βιβλίο πλαισιώνεται από εισαγωγή του Jürgen Habermas, μια συζήτηση του Λόβενταλ με τον Helmut Dubiel για το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών της Φρανκφούρτης και βιογραφικά στοιχεία για το συγγραφέα.

  • Δυτικός Πολιτισμός H άνθιση της επιστήμης και της τεχνικής Κοϋρέ Αλεξάντρ / Koyré Alexandre

    11,00 

    Το έργο του Κοϋρέ αποτελεί υπόδειγμα για έναν νέο τρόπο προσέγγισης της επιστήμης του παρελθόντος. Στα χέρια του, η ιστορία της επιστήμης μετατρέπεται σε ιστορία των ιδεών: διαφαίνεται η ενότητα της ανθρώπινης σκέψης σε όλες τις δημιουργικές της μορφές -φιλοσοφία, θρησκεία, τέχνη, επιστήμη-, τονίζεται η αποκαλυπτική σημασία του λάθους στην επιστήμη, κατοχυρώνεται η αυτονομία της παλαιότερης γνώσης από τις σημερινές δικές μας θεωρίες. Τα συμπεράσματα στηρίζονται σε μια εξαντλητική κριτική ανάλυση των ίδιων των κειμένων των επιστημόνων του παρελθόντος, ανάλυση που έχει πολλά κοινά σημεία με τη φιλολογική κριτική.

  • Η Μικροφυσική της Εξουσίας Φουκώ Mισέλ / Foucault Michel

    Εξαντλημένο

    «Αν με τη λέξη “δημοκρατία” εννοούμε την πραγματική άσκηση της εξουσίας από έναν πληθυσμό που δεν είναι διαιρεμένος, ούτε διατεταγμένος ιεραρχικά σε τάξεις, τότε είναι φανερό ότι απέχουμε πολύ από τη δημοκρατία. Είναι ολοφάνερο ότι ζούμε κάτω από ένα καθεστώς δικτατορίας της τάξης, εξουσίας της τάξης, που επιβάλλεται με τη βία, ακόμη και όταν τα όργανα αυτής της βίας είναι θεσμικά και συνταγματικά. Στο βαθμό αυτό δεν τίθεται ζήτημα δημοκρατίας για μας», αναφέρει ο Φουκώ στο βιβλίο αυτό το οποίο αποτελείται από συνεντεύξεις, συζητήσεις και δοκίμια που έχουν σχέση, μεταξύ άλλων, με τη φιλοσοφία, τη δικαιοσύνη, την εξουσία.

  • Η Εποχή της Περιφρόνησης Λεφέβρ Ανρί / Lefebvre Henri

    11,00 

    Ο πρωτοπόρος φιλόσοφος, κριτικός του κράτους και του σύγχρονου μηδενισμού του, Ανρί Λεφέβρ, κάνει, μέσα από αυτό το αυτοβιογραφικό βιβλίο, τον απολογισμό του έργου μιας ολόκληρης ζωής. Φέρνει στην επιφάνεια τις ιδιαίτερες συνθήκες και τους περιορισμούς μιας εποχής που κράτησε δέσμιους τους ανθρώπους σε κάποιες μορφές σκέψης και δράσης, και εξηγεί την άρση των περιορισμών, που επιτεύχθηκε χάρη στη θεωρητική τους επεξεργασία από ορισμένες πρωτοπορίες και κινήματα.

  • Η Προσωπικότητα στην Ιστορία Mάμφορντ Λιούις / Mumford Lewis

    12,00 

    «Εκείνοι που προσπάθησαν να πετύχουν μια επανάσταση δεν έφτιαξαν αρκετά βαθιά τα θεμέλιά της: μετέφεραν στην ονειρεμένη γη συνήθειες που ταίριαζαν με την παλαιότερη υποτέλειά τους. Οι κοινωνικές προσδοκίες τους πρέπει να ωθηθούν με δύναμη προς μια φρέσκια πραγματικότητα∙ γιατί οι ιδέες που ταιριάζουν με τη δική μας επανάσταση δεν έχουν διατυπωθεί ακόμα. Ένας καινούργιος κόσμος πρέπει να γεννηθεί∙ και δεν υπάρχει γέννα δίχως πόνο, μεγάλωμα δίχως θυσία.»
    Λιούις Μάμφορντ

  • Φιλοσοφικό Σημειωματάριο Μέρος Δεύτερο (1958-1969) Χορκχάιμερ Μαξ / Horkheimer Max

    12,00 

    Στο βιβλίο αυτό ο Χορκχάιμερ προβαίνει σε δριμεία και συχνά σαρκαστική κριτική της σύγχρονης κοινωνίας, με έναν απαισιόδοξο τόνο που μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να πιστέψει πως ήταν ένας θεωρητικός «της παρακμής». Ωστόσο, ο Χορκχάιμερ διατηρούσε πάντα την πίστη του στην αρχή ότι το άτομο κατάφερε, από την αστική εποχή και ύστερα, να αποκτήσει μια σχετική ελευθερία από οποιαδήποτε ιδεολογία, γεγονός που καθιστά την πραγματοποίηση της αυτονομίας του όχι ένα ουτοπικό όραμα αλλά συγκεκριμένη δυνατότητα.

  • Εξουσία, Γνώση και Ηθική Φουκώ Mισέλ / Foucault Michel

    Εξαντλημένο

    Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται επτά συνεντεύξεις του Μισέλ Φουκώ που αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή στον προβληματισμό του σημαντικού αυτού στοχαστή και στην κατανόηση του έργου του, κυρίως γύρω από την έννοια της εξουσίας, η καινοτόμα θεώρηση της οποίας τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα γνωστό στο πεδίο της πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας.

  • Αυτονομία και Αλληλεγγύη Χάμπερμας Γιούργκεν / Habermas Jürgen

    12,00 

    Σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές, όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα πραγματικό κοινωνικό κίνημα, συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι δεν αγωνίζονται για αφαιρέσεις – παρά τους τρεις βαθιά ριζωμένους στόχους της Γαλλικής Επανάστασης. Δεν αγωνίζονται για αφαιρέσεις, αλλά με εικόνες. Οι σημαίες, τα σύμβολα, οι εικόνες, ο ρητορικός λόγος, ο εμπνεόμενος από την ουτοπία λόγος, όπου γεννιούνται συγκεκριμένοι στόχοι μπροστά στα μάτια του κόσμου, είναι απαραίτητα στοιχεία των κινημάτων τα οποία έχουν κάποιο αντίκτυπο στην ιστορία.

  • Επιστημονικές Εμπειρίες ενός Ευρωπαίου Διανοούμενου στην Αμερική Αντόρνο Τεοντόρ / Adorno Theodor W.

    9,00 

    Ο Τεοντόρ Αντόρνο, αναγκασμένος από το ναζισμό να καταφύγει στις ΗΠΑ, αναλύει σε αυτό το κείμενο την εμπειρία του από τον Νέο Κόσμο. Με πνεύμα κριτικό, με διεισδυτικότητα και ευαισθησία περιγράφει τις εντυπώσεις του από τη ζωή στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
    Το βιβλίο περιέχει, επίσης, ένα κείμενο του Λόβενταλ –μαθητή του Αντόρνο- με στιγμιότυπα και αναμνήσεις που αποκαλύπτουν προσωπικές πλευρές του μεγάλου φιλοσόφου.

  • Η Διαλεκτική του Διαφωτισμού Χορκχάιμερ Μαξ / Horkheimer MaxΑντόρνο Τεοντόρ / Adorno Theodor W.

    16,00 

    Οι δύο μεγάλοι Γερμανοί φιλόσοφοι διερευνούν στο έργο αυτό όλες τις πτυχές του ακόλουθου θεμελιακού ερωτήματος: για ποιο λόγο δεν μπόρεσε ο δυτικός πολιτισμός, παρά την εκπληκτική επιστημονική και τεχνολογική πρόοδό του, να χτίσει έναν κόσμο χωρίς πείνα, πόλεμο, δυστυχία και καταπίεση; Για τους συγγραφείς η απάντηση είναι πως οι μεγάλες καινοτομίες του πολιτισμού αυτού πληρώθηκαν με μια διαρκώς αυξανόμενη παρακμή της θεωρητικής συνείδησης. Πρωταρχικό καθήκον, επομένως, μιας αυθεντικής πολιτικής παρέμβασης, που θα απέβλεπε στην ανατροπή του καθεστώτος αυτού, είναι η συνειδητοποίηση και γνωστοποίηση της εσωτερικής λογικής του, την οποία ονομάζουν «διαλεκτική του διαφωτισμού».

  • Φιλοσοφικό Σημειωματάριο Μέρος Πρώτο (1950-1957) Χορκχάιμερ Μαξ / Horkheimer Max

    12,00 

    Στα μικρά κείμενα του βιβλίου, ο Χορκχάιμερ εκθέτει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «διαδικασία αποσύνθεσης του δυτικού πολιτισμού». Ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως η φθορά αυτή δεν αφορά σε ένα μόνο τμήμα της πραγματικότητας, αλλά σε κάθε τομέα του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου: τη φιλοσοφία και τη θεολογία, την ψυχανάλυση και την τέχνη, την πολιτική, την εργασία, την κοινωνική και την ατομική συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις σκέψεις, τις επιδιώξεις και τις ουτοπίες.