Ταυτότητα

Οι εκδόσεις ύψιλον/βιβλία γεννήθηκαν το 1979 στα Εξάρχεια, όπου και κατοικούν μέχρι σήμερα. Τα πρώτα βιβλία ήταν μια πρωτοποριακή σειρά σε μικρό σχήμα τσέπης (11×18) και γυαλιστερά έγχρωμα εξώφυλλα. Η συγκεκριμένη αισθητική στην εμφάνιση των βιβλίων συνεχίζεται, σε μεγάλο βαθμό, έως τώρα. Από την αρχή, οι δύο βασικοί θεματικοί άξονες αφορούν στην πολιτική και στη λογοτεχνία.

Στον τομέα της πολιτικής, κυκλοφόρησε μια ευρεία σειρά βιβλίων με κείμενα των ιδρυτών της Σχολής της Φρανκφούρτης, όπως και κλασικών θεωρητικών του μαρξισμού, και στη συνέχεια, στην καινούργια χιλιετηρίδα, στη σειρά Σταυροδρόμια, φιλοσοφικά δοκίμια σύγχρονων διανοητών. Μεγάλη τιμή συνιστά η εμπιστοσύνη που έδειξε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στον εκδοτικό μας οίκο, παραχωρώντας την αποκλειστικότητα  του έργου του, μέχρι το θάνατό του.

Στον τομέα της ξένης λογοτεχνίας, έχουν παρουσιαστεί έργα εμβληματικών συγγραφέων κυρίως του 20ού αιώνα (Γουλφ, Ζενέ, Κενώ, Κορτάσαρ, Μπέκετ, Μπόρχες, Περέκ, κ.ά.) και, για πρώτη φορά στα ελληνικά, πολλά κείμενα σχετικά με τον υπερρεαλισμό. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η παιδική λογοτεχνική σειρά Αερόστατο, με μεταφράσεις κλασικών βιβλίων «για παιδιά και νέους όλων των εποχών».

Σημαντικό μέρος της εκτεταμένης ελληνικής εκδοτικής παραγωγής καταλαμβάνει η ποιητική σειρά, με προεξέχοντα τον Οδυσσέα Ελύτη. Επίσης, από τη δεκαετία του 1990 και εξής, έχει αναπτυχθεί μια σημαντική θεατρική σειρά, με έργα ξένων συγγραφέων.

Ο κατάλογος των εκδόσεων εμπλουτίζεται με πολλά δοκίμια, κυρίως γύρω από τη λογοτεχνία, προσεγμένες εκδόσεις για τις τέχνες, καθώς και μελέτες για τις κοινωνικές επιστήμες.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση!

291 291

Για την κατασκευή και την αισθητική εμφάνιση της ιστοσελίδας «ευθύνεται» η Ακριβή Συμεωνίδη, για τη λειτουργία της ο Κωνσταντίνος Αθανασάκος. Τα κείμενα και η έρευνα στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκαν από τη Βάσω Γερογιωργάκη και την Κατερίνα Χαρμάνη. Τις διορθώσεις και την επιμέλεια των κειμένων έκαναν η Μένια Συρούκη και ο Ηλίας Καφάογλου.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.